Campus De Nayer leidt jaarlijks zo’n 1500 geëngageerde jonge studenten op tot praktisch gerichte industrieel ingenieurs en tot gegradueerden in elektromechanica, autotechnologie, elektronica en mechanische ontwerp- en productietechnologie.

Het De Nayer Instituut startte zijn onderwijsactiviteiten in september 1922 op initiatief van kardinaal Mercier en professor De Fays. E.H. Jan-Pieter De Nayer werd aangesteld als eerste directeur van deze eerste Vlaamse Hogere Technische School. Op 6 oktober 1982 verhuisde KIH De Nayer, voorheen BSTI (Bijzondere School voor Technisch Ingenieurs), van het Jef Denynplein in Mechelen naar Sint-Katelijne-Waver.

In het academiejaar 1999-2000 werd de afdeling graduaat elektronica van het NARAFI (opgericht in 1939) geleidelijk overgeheveld naar campus De Nayer en in september 2004 werd de opleiding Autotechnologie van campus Kardinaal Mercier van Schaarbeek overgebracht naar campus De Nayer, wat zich vertaalde in de oprichting van het Autotechnologisch Centrum ATC.

Vanaf 2008-2009 is er een operationeel samenwerkingsverband van campus De Nayer met de Lessius Hogeschool van Antwerpen en sinds 1 oktober 2010 maakt Campus De Nayer deel uit van Lessius Mechelen.

Sinds 11 juli 2012 is Lessius Mechelen en Lessius Antwerpen gefuseerd met de KHKempen Geel. Samen vormen ze de Thomas More Hogeschool.